TELEFON: +40.21.313.00.50/ +40.21.313.00.51 FAX: +40.21.313.00.53|office@anc.edu.ro
Românii_de_pretutindeni 2018-05-16T13:19:39+00:00

Validarea învățării non-formale și informale este un mod de recunoaștere a cunoștințelor, aptitudinilor și competențelor pe care le detineti, indiferent de modul prin care acestea au fost dobândite.

Certificatul de competențe profesionale este dovada cunoștințelor și abilităților dobandite, are recunoaștere națională și europeană și reprezintă un avantaj pentru a gasi un loc de munca sau pentru a continua pregătiriea profesionala, daca doriti un nivel de calificare superior, care sa va permita un loc de munca mai bine platit.

Autoritatea Naţională pentru Calificări coordonează la nivel naţional activitatea de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale, conform Ordinului Nr. 4543/468 din 23 august 2004, pentru aprobarea Procedurii de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale. http://site.anc.edu.ro/legislatie-interna/

Daca ati dobândit competențe profesionale prin activitatea desfășurată în țară și/sau străinătate și nu dețineti un certificat de calificare recunoscut, va puteti adresa unui centru de evaluare autorizat, în vederea evaluării și certificării competențelor profesionale.

 

Pentru ce tipuri de calificari puteti solicita evaluarea competentelor profesionale?

Puteti solicita un certificat de competente profesionale daca ati desfasurat activitati de munca în calificări de nivel 2 sau 3, adică ați lucrat sub supraveghere, cu un anumit grad de autonomie (nivelul 2) sau ați executat sarcinile singur și v-ați asumat responsabilități într-un domeniu de muncă (nivelul 3).

Exemple de calificări de nivel 2: cameristă, măcelar, agent de securitate, lucrător în creșterea animalelor.

Exemple de calificări de nivel 3: administrator pensiune turistică, zidar, pietrar, tencuitor, dulgher-tâmplar-parchetar, fierar betonist, mecanic auto, bucătar.

 

Cum puteti obtine un certificat de competente profesionale?

Pasul 1 – cautati un centru de evaluare si mergeti acolo pentru a va inscrie in vederea evaluarii. Puteti gasi centrul de evaluare care răspunde  nevoilor dumneavoastră, consultând Registrul Național al Centrelor de evaluare, AICI.

Pasul 2 – pregatiti si prezentati centrului de evaluare toate dovezile de care dispuneti care sa demonstreze activitatea profesionala pe care ati desfasurat-o (de ex. adeverinte de la angajatori, referinte, etc.) si documente care vizeaza studiile sau programele de formare la care ati participat de-a lungul timpului. (dacă este cazul)

Pasul 3 – decideți, după discuția cu evaluatorul, pentru ce competențe profesionale veți fi evaluat

Pasul 4 – stabiliți, împreună cu evaluatorul, datele când veți susține probele de evaluare teoretice și practice (intervalul dintre data înscrierii și data finalizării evaluării este de maximum 30 zile)

Pasul 5 – ridicați certificatul de competențe profesionale de la centrul de evaluare

Pasul 6 – solicitați recomandări și consiliere privind continuarea pregătirii profesionale și parcursul profesional

 

In cat timp se poate obtine certificatul de competente profesionale?

Durata procesului de evaluare se stabileşte de fiecare centru în funcţie de specificul şi de complexitatea ocupaţiei/calificării, fără a depăşi 30 de zile.

Se stabilește, de comun acord, un calendar al evaluării, ținând cont de disponibilitatea dumneavoastră.

In urma vizitei la centrul de evaluare, veti afla cat va dura efectiv procesul de evaluare in cazul dumneavoastra.

 

Care este tariful pe care trebuie să-l plătiți pentru evaluare?

Tarifele sunt diferite, în funcție de complexitatea ocupației, și le puteți afla când contactați centrul de evaluare.