TELEFON: +40.21.313.00.50/ +40.21.313.00.51 FAX: +40.21.313.00.53|office@anc.edu.ro

VET, un traseu slab utilizat către un loc de muncă bun în Grecia

Potrivit unui sondaj de opinie privind educația și formarea profesională (VET) realizat de Cedefop, aproximativ 64% dintre respondenții care au studiat VET în Grecia și-au găsit primul loc de muncă pe termen lung într-un an, comparativ cu 49% dintre cei care au studiat în învățământul general. Cu toate acestea, educația din Grecia la nivel secundar superior este dominată de examenele panhellenice; ei vor decide la ce universitate va merge un student și ce va studia.

Puțină atenție se acordă educației și formării profesionale secundare superioare (VET) pentru tinerii între 16 și 18 ani, chiar dacă poate oferi perspective mai bune de angajare decât educația generală.

O participare scăzută este explicată, într-o oarecare măsură, de sondajul ce constată că 87% dintre respondenții din Grecia consideră că educația generală are o imagine mai pozitivă decât VET. Peste 8 din 10 respondenți consideră, de asemenea, că VET este destinată studenților cu note mici și consideră calificările VET secundare superioare ca fiind mai ușor de obținut.

Important, VET secundar superior nu este doar considerat ca o rută către vreun loc de muncă. Șase dintre 10 respondenți ai sondajului din Grecia consideră că poate duce la un loc de muncă foarte apreciat.

Există un argument că VET secundar superior este slab utilizat ca o cale către un loc de muncă bun și este subevaluat în comparație cu educația generală, dar atitudinile pot fi în schimbare. Sondajul a constatat că jumătate dintre respondenți consideră că Grecia ar trebui să acorde prioritate investițiilor în VET, comparativ cu o treime pentru învățământul general.

Pe o piață a muncii dificilă, merită să ne gândim dacă VET secundar superior oferă o cale potrivită pentru un loc de muncă pentru mulți tineri de 16-18 ani.

Link sursa

2019-09-02T14:14:41+00:00