TELEFON: +40.21.313.00.50/ +40.21.313.00.51 FAX: +40.21.313.00.53|office@anc.edu.ro

VET în Olanda: o reputație puternică în străinătate, dar o imagine slabă acasă

În ciuda faptului că se bucură de o reputație excelentă în străinătate, educația și formarea profesională (VET) din Olanda au o imagine slabă acasă. Aceasta a fost constatarea izbitoare a unui sondaj de opinie realizat de Cedefop pentru a obține informații despre opiniile pe care cetățenii UE le au despre VET la nivel secundar superior.
Aproximativ 41% dintre respondenții la sondaj din Olanda spun că VET are o imagine negativă, mult peste media UE de 23%. Mai mult de două treimi dintre respondenți spun că educația generală are o imagine mai bună decât VET. „Indicatorul de atractivitate al VET” al sondajului combină răspunsuri la întrebări despre imaginea VET și relevanța pentru piața muncii. Pe această măsură VET în Olanda vine pe penultimul rând, chiar înaintea Franței, departe de țări precum Germania și Austria, care, precum Olanda, au o reputație internațională puternică pentru VET de nivel secundar de înaltă calitate.
Întrebarea este de ce sistemul olandez VET, unul dintre cele mai bune din lume, în conformitate cu organizațiile internaționale, cum ar fi OECD, are o imagine atât de slabă acasă. Cu siguranță nu se datorează lipsei de conștientizare. Marea majoritate (89%) dintre respondenții din Olanda știu ce este sistemul VET. Sistemul olandez VET este de asemenea extrem de inclusiv, cuprinzând cursuri de înaltă calitate pentru specialiști și experți, precum și sprijin pentru grupurile sociale marginalizate. Natura sa incluzivă și rezultatele pozitive pe piața muncii (79% dintre absolvenții VET își găsesc un loc de muncă într-o lună de la terminarea studiilor) poate fi motivul pentru care VET-ul secundar superior din Olanda este larg admirat la nivel internațional.
Cu toate acestea, imaginea VET din Olanda nu pare a fi influențată de recunoașterea internațională sau de oportunitățile mai bune de pe piața muncii oferite de VET secundar superior, comparativ cu același nivel de educație generală. În Olanda, educația generală secundară superioară nu este de așteptat să ofere oportunități de muncă excelente, ci să ofere acces la învățământul superior și apoi oportunități de muncă mai bune.

Link sursa

2019-09-09T20:43:09+00:00