TELEFON: +40.21.313.00.50/ +40.21.313.00.51 FAX: +40.21.313.00.53|office@anc.edu.ro

CUM POT ȘCOLILE SĂ SPRIJINE DEZVOLTAREA DEMOCRAȚIILOR NOASTRE?

În multe țări, dezbaterile politice devin tot mai polarizate. Câteva cărți recente se referă la amenințarea pentru democrațiile noastre – adesea indicând decalajul dintre elite și populația generală. Un proiect recent de cercetare realizat de Universitatea Princeton concluzionează că “preferințele persoanei obișnuite par să aibă doar un impact minuscul, aproape zero, din punct de vedere statistic, nesemnificativ asupra politicii publice” . Pe de altă parte, bogăția face diferența. În timp ce opiniile celor mai mici 90% din venit au un “impact statistic nesemnificativ” , elitele economice, interesele de afaceri și persoanele care își pot permite lobby-urile au o influență majoră.

Sentimentul consecvent de dezamăgire a oamenilor obișnuiți ar putea fi un motiv pentru care răspunsurile mai extreme și mai simpliste la problemele complexe câștigă încredere în rândul electoratului. Sentimentul că elitele de guvernământ nu ascultă populația lasă spațiu pentru ca politicienii populiști și extremiști să vină și să convingă electoratul din întreaga lume că acum cineva ascultă preocupările lor.

Aceste tendințe pot fi îngrijorătoare, dar cum putem să le abordăm? Există mai multe niveluri de răspuns necesare. La nivel societal, sunt necesare acțiuni pentru a convinge oamenii că votul lor în alegeri are un rol important. Oamenii ar trebui, de asemenea, încurajați să lucreze și să influențeze comunitățile locale, deoarece democrația necesită angajament și compromis. Grupurile cu interese și opinii diferite trebuie să fie dispuse să se așeze unul pe altul, să asculte și să negocieze. Locuitorii unei țări trebuie să simtă că aparțin societății dacă funcționează democrația.

Deci ce înseamnă acest lucru pentru educație? Poate educația să contribuie la construirea și menținerea democrațiilor noastre? Consiliul Educației din Uniunea Europeană, în recomandarea sa din 2018 privind promovarea valorilor comune, educația incluzivă și dimensiunea europeană a învățământului, cu siguranță crede acest lucru. Acesta subliniază că educația la toate nivelurile joacă un rol esențial în promovarea valorilor comune. Prin urmare, statele membre ar trebui să acționeze prin intermediul sistemelor educaționale împotriva populismului, a xenofobiei, a naționalismului, a discriminării, a difuzării de știri false și a dezinformării, precum și prin radicalizarea care duce la extremism violent.

Cercetările confirmă , totuși, că practici cum ar fi discuțiile în clasă și învățarea prin desfășurarea de activități încurajează gândirea critică, îi ajută pe elevi să înțeleagă pe alții și să dezvolte atitudini sociale deschise. Educația poate sprijini studenții prin cultivarea respectului reciproc și prin integrarea unui sentiment de democrație în experiența școlară de zi cu zi. Educația trebuie să sprijine sentimentul elevilor de a avea o voce, de a fi auzit și de a fi capabili să contribuie la luarea deciziilor în școală.

Pentru articolul complet accesați

2019-07-29T10:27:07+00:00